Ενημέρωση από την G. KOUZALIS LLC σχετικά με την νέες οδηγίες της κοινότητας για την χρήση των γαντιών

Η G. KOUZALIS LLC σας ενημερώνει σχετικά με τις νέες αναθεωρημένες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC- Use of gloves in healthcare and non healthcare settings in the context of the COVID-19 pandemic- 02 Ιουλίου 2020) για τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής COVID-19 σε συνεργασία με την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας αναφορικά  με την χρήση γαντιών στην κοινότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19.

Ως ακολούθως, τα ισχύοντα προτεινόμενα μέτρα στην κοινότητα βάσει του ECDC για μείωση του κινδύνου μετάδοσης του SARs-COV-2 είναι:

  1. Η σωματική αποστασιοποίηση
  2. Η συμμόρφωση με τους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής
  • Η τακτική/ορθή υγιεινή των χεριών

Η χρήση μάσκας προτείνεται μόνο στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η εξασφάλιση της επαρκούς σωματικής αποστασιοποίησης. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να προτείνουν μεμονωμένα στους πολίτες χρήση γαντιών μιας χρήσης στο πλαίσιο της επιδημίας του COVID-19.

Εξαίρεση στα παραπάνω όπου και συστήνεται ισχυρά η χρήση γαντιών στην κοινότητα είναι:

  • Οι περιπτώσεις με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της οικογένειας, όπου και συστήνεται η χρήση γαντιών στα άτομα εντός της οικογένειας που παρέχουν φροντίδα, καθαρίζουν και διαχειρίζονται τα λήμματα του κρούσματος και τα οποία μπορεί να είναι επιμολυσμένα, όπως τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα
  • Επαγγέλματα που χρησιμοποιούσαν γάντια και πριν την εμφάνιση της επιδημίας π.χ. το προσωπικό καθαρισμού, χειριστές τροφίμων, αστυνομικοί κ.τ.λ.

Η χρήση γαντιών μπορεί να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ως η ορθότερη επιλογή όταν η χρήση άλλου εξοπλισμού (π.χ. λαβίδας ή χαρτιών μιας χρήσης) δεν παρέχει αποτελεσματική προστασία κατά τον χειρισμό ετοίμων προς κατανάλωση τροφίμων.

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη σύσταση χρήσης γαντιών σε επαγγέλματα που δεν φορούσαν γάντια για εργασιακά αίτια πριν την επιδημία όπως είναι οι ταμίες, οι οδηγοί λεωφορείων και ταξί και οι εργαζόμενοι σε γραφεία.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης σχετικά  με τις οδηγίες για την χρήση γαντιών παρατίθεται σ’ αυτήν το Παράρτημα Ι και αναφέρονται όλα τα Πρωτόκολλα/οδηγίες που αναφέρονται σε εργασιακούς χώρους και τα οποία επικαιροποιούνται με την άρση της υποχρέωσης των εργαζομένων/επισκεπτών να φέρουν γάντια.

Τα Πρωτόκολλα αφορούσαν παιδότοπους, θέατρα/κινηματογράφους, κατασκηνώσεις, γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, βρεφοκομικούς σταθμούς, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, Ιερούς Ναούς και Εκκλησίες, Ινστιτούτα Αισθητικής, Ναυαγοσώστες, χώρους εστίασης, λαϊκές αγορές, αθλητικούς χώρους, κουρεία και κομμωτήρια, νοσηλευτήρια, οδοντιατρεία, εργοτάξια, επιχειρήσεις τροφίμων, υπηρεσίες take-away και delivery,  Κρατικά Ιδρύματα Κοινωνικής Ευημερίας. Νοείται όμως ότι η υποχρέωση χρήσης γαντιών εξακολουθεί να υφίσταται κατά την διεκπεραίωση υπηρεσιών καθαριότητας.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που συστήνεται ισχυρά η χρήση γαντιών, μετά την απόρριψη τους θα πρέπει να ακολουθείται η ορθή υγιεινή των χεριών, είτε με αλκοολούχο διάλυμα είτε με σαπούνι και νερό και ορθή απόρριψη.

Στην G. KOUZALIS LLC με πλήρη αφοσίωση στα καθήκοντα μας, βρισκόμαστε στην διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστείτε όσον αφορά τις νέες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και τα Πρωτόκολλα που εκδίδονται σχετικά με την άρση των μέτρων μετά τον περιορισμό εξάπλωσης του COVID-19 και την καλή επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας  στο lawfirm@cytanet.com.cy ή καλέστε μας στο 23811788.